Sabtu, 28 Oktober 2006

Nasi Kandar Line Clear

Berniaga makanan/nasi kandar tidak perlukan bangunan atau premis yang cantik. Tapi mampu menarik pengunjung setiap hari, 24 jam sehari. Fakta Line Clear:

  • nasi kandar Line Clear yang tersohor di Penang letaknya hanyalah di lorong antara dua bangunan.

  • bermula sejak dahulu, zaman jamban pakai bucket.

  • asal usul nama Line Clear : bila nak buka kedai pagi-pagi, kena tunggu pengangkut najis habis kerja, sebab lorong tadi menjadi laluan pengangkut najis. Bila kerja pengangkut najis telah selesai, maka bertempiklah pekerjanya, " Okey, Line Clear!". Semua pun mulalah menyusun meja dan sebagainya untuk mulakan perniagaan.

  • Line Clear hanya menyediakan hidangan nasi kandar yang tersedap di Penang.

  • bila ambil order, pelayan akan berkata, "Line clear!". Maksudnya, OK.

  • pekerja-pekerja Line Clear orang sama dari dulu sampai sekarang, jangan harap akan jumpa pelayan yang cantik molek. Restoran nasi kandar di seluruh Penang tak pernah ada pelayan perempuan. (yer ker?)


Line Clear boleh survive sampai hari ini. Purata harga makanan setiap orang dalam RM7.00 sekali makan. Line Clear dibuka 24 jam sehari. Pengalaman aku, Line Clear yang boleh memuatkan hampir 50 orang satu-satu masa, dan setiap masa penuh. Cubalah kira berapa keuntungan setiap hari.

Fikir-fikir, macam mana Line Clear boleh survive dan menarik pelanggan. Mungkin servis diorang yang memang baik. Nak makan nasik kandar, mai Penang, pi Line Clear!

~leLabu~

2 ulasan:

  1. saya kagum sangat x sangka kedai tok saya menjadi terkenal macam ni...syukur sgt

    BalasPadam
  2. Alhamdulilah, andan faham dan tahu asal usul "Line Clear" saya membesar bersama Georgetown nampak dan tahu perkembangan. Anda tidak salah. Apa yang diceritakan itu saya sendiri lihat dan alami. Ya itu benar kata saudara. dan ketahuilah semua pembaca. Terima kasih

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...